Lesotho Bayrağı

Afrika kıtasının güneyinde yer alan Lesotho Krallığı, sınırları tamamen Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından çevrili bir ülke. Lesotho, “Sotho konuşan insanların ülkesi” anlamına gelmektedir. Ülkenin resmi dili Sesotho ve İngilizce’dir.
Yüksek yaylaları, nehirleri, şelaleleri ve eşsiz manzaraları ile Lesotho’nun coğrafyası dikkat çekmektedir. 2,1 milyon nüfusa sahip Lesotho’da, halkın dörtte üçü kırsal bölgelerde tarım ve hayvancılıkla hayatlarını sürdürmektedir.
Ülke nüfusunun % 99,7’si Basotho, % 0,3’ü Avrupa ve Asya etnik kökenlidir. Lesotho nüfusunun % 80’i Hristiyanlık, % 17’si yerel inanç ve % 3’ü ise İslâm dinine mensuptur. 30.355 km2 yüzölçümüne sahip olan ülkenin başkenti, aynı zamanda en kalabalık şehri olan Maseru’dur. Lesotho, anayasal monarşi ile yönetilmekte, para birimi ise Loti’dir. Ulusal yoksulluk oranı 2017 verilerine göre % 49,7 oranındadır. Oldukça yaygın olan HIV/AIDS ve tüberküloz hastalıkları, Lesotho’nun en büyük sağlık sorunları olarak belirtilmektedir. 15-49 yaş aralığındaki yetişkin nüfusta dünyanın en yüksek HIV yaygınlık oranı, Swaziland’dan sonra % 25’lik oranla Lesotho’ya  aittir.Eskiden Basutoland olarak bilinen Lesotho’nun ilk yerleşimcileri, 16. yüzyılın sonuna kadar Buşmanlar olmuş. 16. ve 19. yüzyıllar arasında, çevredeki bölgelerden gelen Bantu kabileleri ve Sotho-Tswana halkları, Buşmanları bölgeden uzaklaştırarak zamanla Basotho etnik grubunu oluşturmuşlar. 1822’de I. Moshoeshoe, çeşitli Basotho gruplarını birleştirerek ülkeyi ilk kez tek bir yönetim altında birleştirmiş ve ülkenin kralı olmuş.1834’te Sotho ve Boerler arasındaki çatışma ve savaş, yaklaşık 30 yıl sürmüş, ülke topraklarının çoğu kaybedilmiş. Kral I. Moshoeshoe, duruma müdahale edilmesi için İngilizler’e başvurur.. 1860’ların sonundaki yıkıcı savaşlar, I. Moshoeshoe’yi, halkının dağılmasından ve olası yok oluşundan korktuğu için İngiltere Kraliçe Victoria’dan yardım istemiş ve 1868’de Basutoland (Lesotho) İngiliz himayesi altına alınmıştır. Lesotho, 1870 yılında Kral I. Moshoeshoe’nin ölümüne kadar İngiliz himayesi altında kalmış ve 1871’de kendi rızası dışında Cape Kolonisi’ne eklenmiştir. 1884’te İngiliz Kraliyeti tarafından doğrudan kontrol altına alınmıştır.
Lesotho Kolonisi’nde zamanla sömürgeciliğe karşı tepkiler oluşmaya başlar. 1950’li yıllarda bağımsızlık mücadelesi başlar. Nihayet 4 Ekim 1966’da Lesotho, Kral II. Moshoeshoe’nin hükümdarlığında bağımsızlığını elde eder. Ülkenin adı Lesotho Krallığı olarak belirlenir.
2004 yılında ülkede yüz binlerce kişi kıtlıkla karşı karşıya kalır, bu yüzden olağanüstü hâl ilân edilir ve gıda yardımına başvurulur. 2007 yılında Lesotho’da son 30 yılın en şiddetli kuraklığı yaşanır ve yine olağanüstü hâl ilan edilir. 2017 yılında ülkede silahlı kuvvetlerin başında olan ordu komutanı vurularak öldürülür. Ülkedeki gerginliği azaltmak için çok uluslu bir güvenlik gücü görevlendirilir.
Lesotho’da İslam: Lesotho’da İslamiyet’in geçmişi yaklaşık 100 yıl öncesine dayandırılmakta, 20. yüzyıl başlarında ticaret sebebiyle bölgeye gelen Hintli Müslüman tacirler aracılığıyla ilk temasın kurulduğu tahmin edilmektedir. Ülkedeki ilk cami 1910 yılında inşa edilmiştir. Buna karşın, ilerleyen yıllarda bölge insanı arasında İslamiyet yaygınlık kazanmamış ve ülkedeki Müslüman nüfusun oranı %1-3 arasında seyretmiştir.
Lesotho’da Eğitim: Sömürgecilik öncesinde, günlük hayatta Sotho kültürünün ve gelenek – göreneklerinin yetişkinlerden çocuklara ve gençlere aktarımı yoluyla bireylerin kişilik gelişimlerinin desteklenmesi sağlanmaya çalışılmıştır. Afrika kıtasında sömürgecilik faaliyetlerinin başlamasıyla beraber, 1833 yılında Fransız Protestan Hristiyan misyonerler ülkeye giriş yapmışlardır. Paris Evanjelik Misyoner Cemiyeti, Roma Katolik Kilisesi ve Anglikan Kilisesi Lesotho’da misyonerlik faaliyetleri yürütmüşlerdir. Misyonerler tarafından öncülük edilen Batı tarzı eğitim, Lesotho’da zamanla standart eğitim biçimi haline gelmiştir.
Lesotho 1868’de bir İngiliz kolonisi olduğunda, sömürge hükümeti misyoner eğitimini desteklemeyi sürdürmüş ve resmi eğitim çoğunlukla misyonerlerin eline bırakılmıştır. Bağımsızlık kazanıldıktan sonraki süreçte, Lesotho’da sömürge dönemi eğitim sisteminin etkileri büyük ölçüde devam etmiştir. Kiliseler, ülkenin eğitiminde aktif rol oynamayı sürdürmüştür. Bağımsızlık sonrasındaki hükümetler, eğitimi kilisenin tekelinden kurtarma noktasında güçlü bir girişimde bulunmamıştır.
Lesotho’da mevcut eğitim sistemi, Eğitim ve Öğretim Bakanlığı tarafından yönetilmektedir. 2017 yılı itibariyle ülkede 2204 okul öncesi okul, 1478 ilkokul, 341 ortaöğretim, 26 mesleki ve teknik okul ve 14 yükseköğretim kurumu bulunmaktadır. 341 ortaöğretim kurumunun % 67’sini kilise okulları, % 27’sini devlet okulları, % 4’ünü cemaat okulları ve % 2’sini özel okullar oluşturmaktadır. Kilise okullarının çoğu Roma Katolik Kilisesi okulları, ardından Lesotho Evanjelist Kilisesi okulları, Anglikan Kilisesi okulları, Afrika Metodist Piskoposluk okulları ve diğer okullardan oluşmaktadır. Lesotho’da öğrencilerin önemli bir bölümü (% 33’ü) yükseköğretim okumak için yurtdışına gitmektedirler.Sonuç olarak; Lesotho’nun mevcut durumu, Afrika’nın meşum kaderinin somut göstergesidir. İngilizlerin uzun metrajlı filmlerinden biri gibidir.
Ülkelerin Hristiyanlaştırılmış olması da yetmiyor artık. Bitmek bilmeyen iştahın önüne ne konulursa yiyen bu sömürgecilik canavarına karşı itaat bile az geliyor. Umulur ki Lesotho halkı, onurlu yürüyüşün tadını alır ve İngilizlerin şahsında sömürgecilere sırtını döner.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir